IS DENKWIJZER WAT VOOR JOU?
Het moreel kompas is zo veelzijdig dat het onmogelijk is om alle problemen waarvoor het een oplossing biedt op te sommen. Toch kunnen we een poging doen om enkele van de belangrijkste gebieden te benoemen waar het je kan helpen.
Dat je weet dat er zoiets bestaat als een moreel kompas, dat betekent niet automatisch dat je het ook hebt gevonden. Stel jezelf eens de volgende vragen: Hoe vaak heb jij bewust stilgestaan bij je moreel kompas? Heb je de inhoud zelf bepaald - of zit het vol met overtuigingen van anderen? Kan je jouw kompas duidelijk omschrijven en zeggen waarom erin zit wat erin zit? Herken je de momenten wanneer je er bewust een beroep op kunt doen? Zit er voor jou een duidelijk verschil tussen kernwaarde, waarde en norm, of is dat voor jou allemaal eigenlijk hetzelfde? Als je op een of meer van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, dan is het volledige
mirakel van jouw moreel kompas nog niet aan je ontluikt.
Misschien voel je je leeg, gestrest of begrijp je niet waarom het leven zin heeft. Je piekert, maakt je zorgen over jezelf, anderen, of de wereld. Voel je je soms verloren of weet je niet goed hoe je met bepaalde uitdagingen om moet gaan? Dit kan een teken zijn dat je jouw moreel kompas nog niet hebt gevonden.
Heb jij wel eens het gevoel dat je niet weet waarom je je voelt zoals je je voelt? Misschien voel je je verloren of niet goed in je vel. Je hebt geen zin om dingen te doen, of de dingen die je doet voelen niet belangrijk. Misschien voel je je anders dan de rest van de klas, of kun je niet echt uitleggen waarom. Je hebt moeite om je doelen te vinden of het gevoel dat niets voor jou betekenis heeft.
In al deze situaties biedt de speurtocht naar je moreel kompas een constructieve en leuke oplossing.
Als je je eigen moreel kompas vindt, geef je jezelf niet alleen richting, maar kun je ook je kinderen helpen hetzelfde te doen. Door jouw kompas te ontdekken, kun je hen ondersteunen in het vinden van hun eigen pad.
Maar het kan ook zijn dat de connectie met je kind te ver is verbroken, waardoor het je niet meer lukt om echt tot ze door te dringen. In dat geval zijn er programma’s speciaal voor kinderen, waarin ze op een leuke en speelse manier in contact komen met hun moreel kompas, en dus met zichzelf.
Ook als je een goede connectie hebt met je kind, kan je ervoor kiezen om je kind autonoom op speurtocht te laten gaan, samen met andere kinderen. Dit is niet alleen waardevol, maar vooral ook ontzettend leuk. Ze ontdekken zichzelf, wat voor hen echt belangrijk is, en leggen de fundamentele bouwstenen om vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.
x
Privacy verklaring
Conform het privacybeleid is alle persoonlijke informatie strikt vertrouwelijk en wordt deze alleen verzameld op basis van functionaliteit.